Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

2018

40e Editie Diekirch - Valkenswaard

Elk jaar op de laatste zaterdag van augustus wordt in het Luxemburgse stadje Diekirch om klokslag 07.00 uur het startschot gegeven voor een nieuwe editie van Diekirch-Valkenswaard.

Inschrijven Diekirch Valkenswaard 2018
Tot 15 mei kan men zich via de kalender inschrijfpagina opgeven voor de 40e editie van deze monstertocht met de club. Een tocht van 262km met iets meer dan 2000hm. Hou rekening met ca. € 75,- reis en verblijfskosten en € 23,- inschrijfkosten. De inschrijving is slechts definitief als de € 98,- op de rekening van de club is ontvangen; wij dragen zorg voor de inschrijving bij de organisatie.

Programma
De deelnemers vertrekken vanaf 7.00 uur naar Valkenswaard en volgen vanaf het jaar (2017) een geheel nieuwe, tevens volledig uitgepijlde route. De route van 2018 (de jubileumeditie) is weer een verbeterde variant hierop.
Eerst wordt via Tandel/Fouhren, koers gezet naar Roth an der Our (= 10 km). Daar is men zojuist de Luxemburgs -Duitse grens gepasseerd. Op Duits grondgebied doorkruisen de deelnemers het Eifelgebergte. De deelnemers blijven in Duitsland, waar vele, mooie plaatsjes worden ‘geraakt’. Zij passeren onder andere Herbstmühle (= 24 km), Arzfeld (= 36 km) en Pronzfeld (= 48 km).

Klim DV 2017 Voordat de eerste controlepost wordt bereikt, heeft men een forse klim gemaakt naar het hoogste punt van de tocht n.l. de ‘Schwarzer Mann’ (op 710 meter). Ze gaan daar dan ook meteen rusten in Gondenbrett bij de gezellige blokhut ‘Zum Schwarzer Mann’ (= 63 km), waar de (Nederlands sprekende) familie Hillen in hun restaurant –voor de volgers, die willen– een heerlijk ontbijt heeft klaarstaan. Degenen die even willen rondkijken –een buitenkansje– vinden bij de grote parkeerplaats en bij de blokhut een prachtige omgeving met fantastische wandel- en skiroutes. De deelnemers krijgen hier hun eerste bevoorrading en controlescan.

Pauze 1 DV 2017Na het verlaten van deze controlepost vervolgen de deelnemers hun weg via een rustig en mooi wegenstelsel door een mooi glooiend gebied. De dorpjes, die ze passeren zijn amper het vermelden waard, alleen Schleiden is een bescheiden plaatsje (= 98 km).  Daarna komt de plaats Simmerath, waaronder de volgende controlepost ressorteert. In Lammersdorf voor de deur van (Café-)Bakkerij Prümmer (= 122 km) is controlepost nr. 2 ingericht. De bakker heeft zijn oven opgestookt en bakt er heerlijke ‘Flammkuchen’, er is ook koffie of thee en andere drank aanwezig. Hij verwacht ons!
En na die bevoorrading wacht er nog wat: de 8 km lange, steile afdaling naar Mulartshütte: voorzichtigheid is hier geboden! Daarna … blijft het alleen nog maar dalen tot in Valkenswaard. Ondanks de gedachte dat we nu in een druk, stedelijk gebied rondom Aken gaan komen, leiden we de deelnemers om de stad Aken heen via mooie, kleine dorpjes zoals Gressenich, Eschweiler, Aldenhoven en Setterich. Vervolgens rijdt men langs de Duits/Nederlandse grens via Frelenberg naar Geilenkirchen.

 

Pauze 2 DV 2017Even verderop bij het Musikpark –na het stadje Geilenkirchen (= 181 km)– hebben we een mooie 3e controlepost ingericht. Het gebouw van het Musikpark is –binnenskamers– zeker een bezichtiging waard(ig).
Het traject hierna –de volgende 20 km– is nog steeds over Duits grondgebied, resp. Rheinland Westfalen (Regiokreis Heinsberg). De route leidt ons vervolgens verder via de kleine dorpjes Gilrath, Birgden, Harzelt, Broichhoven, Saeffelen en Isenbruch naar de Duits-Nederlandse grens (= 200 km) bij Nieuwstadt. Men rijdt de eerste kilometers hiervan door een groot open gebied; er kan sprake zijn van veel wind ‘op kop’; dit krijgt men gratis als compensatie voor het dalen!
Wij blijven maar kort in Nederland. Met nog iets meer dan 60 km te gaan, steken we via het smalste stukje Nederlands Limburg (via Susteren en Roosteren) weer de grens en de Maas over (= 209 km) naar het Belgische Maaseik. Ook hier mijden we grotendeels de stad en rijden we via de zuidkant naar de 4e en laatste controlepost in Neeroeteren (= 220 km).

Als we dan voor de laatste keer bij ‘Sporthal de Borg’ (met gezellig terras) onze foerage op orde hebben gebracht en onze overgebleven adrenaline aanspreken om de laatste 42 km naar de finish te voltooien, hebben we nog een mooie route (grotendeels) langs de Zuid-Willemsvaart in petto. We passeren onderweg de steeds meer bekende plaatsjes (vanuit de regio) zoals Bree, Bocholt, Lozen, Hamont en Achel. Via de Achelse Kluis, Abdijweg en het laatste ‘bochtje’ bij Café Zomerhof naar de Maastrichterweg, kunnen we –met nog 6 km voor de boeg– ons klaarmaken voor de magistrale ontvangst en het eindpunt in Valkenswaard (= 262 km).

Aankomst DV 2017Voor degenen, die het nog niet weten,  ……. we maken nog een mooi rondje op de Markt langs de terrassen, over het podium om met de rillingen over de rug en brokken in de keel de spreekstalmeester te woord te staan. De tocht is voltooid.

Elk jaar weer worden de toerrijders zo op feestelijke wijze en door veel  publiek ontvangen. De eerste deelnemers zullen omstreeks 14.30 uur dit eindpunt bereiken. Na de rondgang over de Markt gaan de deelnemers met de fiets in de hand café ‘De Bel’ binnen, waar aan elke deelnemer die de tocht heeft uitgereden, een mooie herinneringstrofee wordt uitgereikt.
 
Medailles DV 2016Vanwege de 40e editie is er extra feest en zijn er op de Markt speciale voorzieningen aangebracht. Iedereen is van harte welkom!

up